Translate

taekwondo kuralları


Tekvando (Uluslararası adı ile Taekwondo), belli kurallar içerisinde yapılan bir spordur. Bu kuralları antreman, sınav ve müsabaka kuralları olarak sınıflandırabiliriz. Özellikle müsabaka kuralları sporcuların kesinlikle uyması gereken kurallardır. Aksi halde, hükmen malup sayılmaya kadar varabilecek yaptırımlarla karşılaşılır.

Tekvando müsabakalarında amaç rakibi yaralamak ya da sakat bırakmak değil, rakipten daha fazla puan almaktır. Bu nedenle, en sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı dövüş sporlarından biri tekvandodur.

Tekvando maçları 2'şer dakikalık 3 devreden oluşur. Devre aralarında 1'er dakika dinlenme molası verilir. Bu arada sporcular dinlenirken bir yandan sıvı ihtiyaçlarını giderip bir yandan da hocalarından maçla ilgili uyarı ve teknikleri alırlar. Tekvando maçları sporcuların birbirlerine ve hakemlere selamı ile başlar ve biter. 3 raundun sonunda eşitlik olması durumunda, üçüncü raundun sona ermesinden sonra bir dakikalık dinlenme süresi verilir ve daha sonra altın vuruş olarak adlandırılan son vuruşun yapılacağı iki dakikalık dördüncü raunt yapılır.Altın vuruş veya ceza puanları eklenerek müsabaka sona erer.

Maç esnasında uyulması gereken kurallar şunlardır:
Bel aşağıya vurmak,
Yüze ve kafaya yumruk atmak,
Rakibin arkasına ya da sırtına vurmak,
Rakibi tutmak, itmek ya da çekmek
Çizginin dışına çıkmak,
Rakibe çelme takmak,
Kasıtlı olarak yere düşmek ya da yaralanmış gibi yapmak yasaktır ve bu hareketleri yapan sporcu uyarı cezası alır.




Kural dışı hareketler yapmakta ısrar eden, kafa atan, yere düşen sporcuya vuran ya da ayrıl komutuna rağmen rakibine vurmaya çalışan sporcu eksi puan alır.

3 eksi puan alan sporcu hükmen yenik sayılır.

Belden yukarı olmak şartıyla vücuda ve kafaya tekme atmak serbesttir. Kafaya yapılan teknikler daha zor ve riskli fakat daha etkilidir. Rakibi ciddi şekilde sarsarsa müsabakayı kazanmayı sağlayabilir.

Rakibe puan alıcı bir teknik uygulayan sporcunun bu tekniği uyguladıktan sonra yere düşmesi halinde puan verilmez.



MÜSABAKA KURALLARI

GENEL BİLGİLER:
MÜSABAKA ALANI : 10x10 m
SINIR ÇİZGİSİ : 12x12 m
MAVİ KÖŞE : CHONG
KIRMIZI KÖŞE : HONG

ORTA HAKEM : Maçı yönetmekle yükümlüdür. Gerektiğinde sporcuları ceza puanları ile cezalandırır. Puanlama yapmaz. Ancak maç beraberlik ile sonuçlanır ve yan hakemlerin oylamaları ile de sonuç berabere olur ise sonucu orta hakem belirler.

YAN HAKEMLER : 4 yan hakem vardır. Hakemlerin yetersizliği durumunda 3 yan hakem de olabilir. Yan hakemler puanlama yapar.

JURİ MASA HAKEMLERİ: Gelen sonuçları birleştirerek sonucu belirler. Maç süresini ve maçları gözlemler.

KONTROL HAKEMİ : Sporcuları maça girmeden önce maç için gerekli hazırlıkları kurallara göre yapıp yapmadığını kontrol eder.

PUANLAMA:

+1 PUAN  : Vücudun koruyucu(sefguart) ile kaplı bölümüne ayağın bilekten aşağıdaki kısmı ile yapılan net ayak vuruşları ve yumruk ile vücut koruyucusunun ön kısmına kol dirsekten tam açılarak dikey olarak yapılan etkili yumruk vuruşları 1 puan olarak değerlendirilir.

+2 PUAN  : Başın arka kısmı hariç, kulaklar dahil yüzün tüm kısmına ayak tekniği ile yapılan net vuruşlar 2 puan olarak değerlendirilir. Yüze yapılan etkili vuruşlarda hakem saymış ve bundan sonra rakip maça devam edebilecek durumda ise hakem vuruşu yapan sporcuya +1 puan verir.   

CEZA PUANLARI:

-YARIM PUAN(KÖNGO ):
1-Sınır çizgisini kasıtlı geçmek
2-Rakibe sırtını dönmek
3-Yere düşmek
4-Maç yapmaktan kaçınmak
5-Rakibe belden aşağı teknik uygulamak
6-Rakibin surat kısmına yumruk atmak
7-Rakibi tutmak, itmek, çekmek
8-Maç esnasında konuşmak ve hakeme itiraz etmek


-1 PUAN(KAMJAM):
1-Surata kasıtlı yumruk atmak
2-Rakibi tutarak fırlatmak
3-Düşen rakibe kasıtlı teknik uygulamak
4-Kalyo (ayrıl) komutundan sonra rakibe vuruş yapmak
5-Antrenörün yerinden kalkarak bağırması ve maçın devamını engelliyecek hareketlerde bulunması


Hiç yorum yok: