Translate

sporcu dediğin sağlıklı olmalı


Sporcu beslenmesi:

Sağlıklı ve dengeli beslenme her yaştan ve cinsiyetten insan için çok önemlidir. Bununla birlikte, özellikle fiziksel olarak normal insanlardan daha fazla performans sarf eden sporcuların beslenmeleri ayrı olarak ele alınmalıdır.

Örneğin, normal bir yetişkinin günlük ihtiyaç duyduğu protein miktarının belki bir kaç katı vücut geliştirme sporu ile uğraşan bir sporcunun günlük protein ihtiyacını ancak karşılayabilecektir.

Bu nedenle, sporcuların ihtiyaç duydukları besin maddelerini ve miktarlarını iyi tesbit etmek ve gereken ayarları yapmak gerekir. Yetersiz ve dengesiz beslenen sporcuların başarılı olamayacakları açıktır.


Proteinler: Özellikle vücut geliştirme sporu ile uğraşanların protein takviyesi almaları gerekebilir. Bunu süt tozu ile sağlamak mümkündür.





Proteinler vücudun ve hücrenin yapıtaşını oluşturan temel bileşenlerdir. Saç ve tırnaklar büyük oranda proteinden oluşur. Vücudumuz, doku yapımı ve onarımı için proteini kullanır. Ayrıca, proteinler çeşitli enzimler, hormonlar ve diğer vücut kimyasalları için kullanılmaktadır. Proteinler kas, kemik ve kıkırdakların da en önemli yapıtaşıdır.


Her birey farklı miktarlarda proteine ihtiyaç duyar. Fiziksel olarak aktif olan kişilerin ise protein ihtiyaçları artış gösterir.



Su ve tuz: Su, sporcu beslenmesinde en önemli besinler arasında yer alır. Su vücuttaki atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının dengelenmesi ve besinlerin hazmedilmesi gibi olaylarda görev alır. Özellikle fiziksel aktiviteler sırasında vücutta yeterli su olası önemlidir.



Karbonhidratlar: Egzersiz sırasında vücut tarafından kullanılan ana yakıt kaslarda depolanan ve şekerin bir formu olan glikojen karbonhidratlardır. Egzersiz boyunca kaslardaki glikojen depoları kullanılır, fakat bu depolar sınırlıdır ve ortalama 90 dakika kadar yeterli olabilir. Bu nedenle, kaybedilen glikojen karbonhidratça zengin beslenme ile yerine konulmalıdır.

Karbonhidratlar vücudun enerji ihtiyacını karşılamalarının yanında, genel güç ve dayanıklılığı arttırarak vücut performansını arttırmaya yardımcı olur.

Karbonhidratlar işlenmemiş unlu mamuller ile taze sebze ve meyvelerden temin edilirse vücut için daha sağlıklı olur.

Mineraller: Mineraller de sporcu beslenmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Yeterli mineral almayan sporcular performans düşüşünün yanında ciddi sağlık sorunlarıyla da karşılaşabilmektedir. Sporcu sakatlanmalarının en önemli nedenlerinin magnezyum ve potasyum eksikliği olduğu unutulmamalıdır.


Sporcular için hazırlanan Özel diyet sayesinde sporcunun aktivitelerdeki başarısı arttırılabilir. Sporcuların faaliyetlerdeki performansı düzenli antrenmanlara bağlı olduğu kadar, kaslarındaki glikojen deposunun doluluğu ile de ilgilidir. Sporcuların glikojen depoları, yarışmadan önce uygulanacak 7 günlük özel sporcu diyetiyle üst düzeye çıkarılır. Bu sporcu diyetinde; müsabakadan önceki 3 gün yağ ve proteinden zengin, karbonhidratı az diyet ile beslenir. 

SPORCU DİYETİ
  • Sporcu diyetinde tatlı yerine yoğurt ve peynir, pilav yerine yumurta ve et yenir. 
  • Ekmek üzerine tereyağı sürülür, 
  • limonata yerine ayran içilir. 
  • Bol antrenman yapılır.
  • Sporcu diyetlerinde aktiviteden önceki 3 gün;
  • Et, yumurta azaltılarak diyetisyenin diyet listeleri uygulanır. 
  • Yemek aralarında bol şekerli limonata veya meyve suyu içilir. 
  • Bu sporcu diyeti ile antrenman orta derecede yapılır. 
  • Sporcu diyetlerinde müsabakadan önceki son gün, bol karbonhidratlı diyet alınarak dinlenilir. 
  • Yemeklerde et, yumurta, sebze azaltılarak; pilav, makarna, tatlılar, bal, pekmez, reçel, bol şekerli limonata arttırılır.  
  • Sporcu diyetindeki son öğün müsabakadan 3–4 saat önce az posalı, sindirimi kolay ve dengeli yemekler yenir.
  • NOT: muz enerji veren meyvelerdendir. Muz, limon ve yumurta tüketimi vücutta enerji ve direnç sağlıyacaktır.







Hiç yorum yok: